Recept na výborné tvarohové knedlíky

Sdílejte:

Hodně lidí má vyrážku z webu mimibazar.cz, ale já na něj nedám dopustit. Né, že bych tam trávila hodiny krafáním s ostatníma maminama (chatuju jinde :o), ale docela často sem sáhnu pro inspiraci na vaření. Výhodou je, že se na místě dočtete, jak hodnotí recept další uživatelé a ušetříte si tak čas patláním náročných nevyzkoušených receptů.

Mým posledním úlovkem byl recept na výborné tvarohové knedlíky od Jitky S.. Je použitelný nejen na klasické knedlíky s ovocem uvnitř, ale i na malé nočky, které polijete na závěr rozmačkaným ovocem (nejlépe jahodami). Zkoušela jsem již 3x a vždy se skvěle povedly. Do výše zmíněného receptu jsem si dovolila doplnit pár mých nápadů a postřehů.

knedliky
Náš pondělní oběd

Suroviny pro jednu dávku (cca 15 knedlíků nebo asi 25 noků):

Těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu (toho v alobalu ne ve vaničce),
  • 1 vajíčko,
  • špetka soli,
  • 50 g rozpuštěného másla,
  • 200 g polohrubé mouky,
  • čerstvé nebo mražené ovoce (švestky, meruňky, jahody),
  • cukr krupice na oslazení ovoce.

Na talíř:

  • cukr moučka,
  • tvrdý tvaroh na strouhání,
  • rozpuštěné máslo,
  • popř. ovoce pokud připravujete nočky.

 Postup na knedlíky:

  1. Omyjte ovoce, když je třeba, tak vypeckujte a nechte dobře okapat.
  2. Ve velké míse nebo na vále smíchejte tvaroh, vejce, sůl, máslo a mouku. Vypracujte vláčné těsto, které alespoň na 10 minut uložte do lednice. Bude se vám s ním pak lépe pracovat.
  3. Omyté ovoce obalte v cukru krupice (doporučuji zejména u švestek, jinak by bylo hodně kyselé).
  4. Z těsta si vytvořte placičky, do kterých budete zabalovat ovoce. Buď si těsto vyválíte na vále a krájecím kolečkem si uděláte čtverečky, nebo si připravíte válečky a z nich krájíte menší špalíčky, které následně zpracujte na placičky. Do placiček zabalte ovoce a vytvarujte knedlíky.
  5. Do velkého hrnce si dejte vařit vodu na knedlíky, kterou osolíte až začne vřít (prý se pak tak neničí hrnce). Není dobré nechat syrové knedlíky moc dlouho čekat, protože ovoce pouští šťávu a knedlíky praskají.
  6. Knedlíky naházejte do vroucí vody a nechte vařit dokud nevyplavou (cca 6 – 10 min podle velikosti knedlíků). Pozn.: mě vyplavávají, autorce původního receptu ne.
  7. Po vylovení z vody knedlíky propíchejte vidličkou a servírujte s nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Postup na nočky:

  1. Z uvedených surovin zpracujte těsto, které dáte odpočnout do lednice, aby se pak nočky lépe tvarovaly.
  2. Omyjte ovoce (nejlépe jahody) a rozmačkejte ho s cukrem na kaši. Je možno také krátce podusit, aby bylo lépe stravitelné a teplé při podávání.
  3. Z těsta vytvarujte nočky (cca 1,5 cm a 2 cm v průměru), které vaříte ve vroucí osolené vodě dokud nevyplavou (cca 5 min).
  4. Nočky servírujte s rozmačkaným ovocem, strouhaným tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem.

Další typy k servírování:

  • možno servírovat také se zakysanou smetanou (místo tvrdého tvarohu a másla), tuto variantu mívají raději malé děti,
  • doporučuji rovnou udělat dvojnásobnou dávku, co se nesní, to se namrazí :)

 

Sdílejte:

4 odpovědi na “Recept na výborné tvarohové knedlíky”

  1. „Mně je z těch noků mdlo!“ :)) Krásná fotka. Já je MUSELA uvařit už někdy v červenci, kdy se o nich na DM Tvoje drahá polovička zmínila poprvé. Vždycky jsem dělala kynuté, tak mě moc příjemně překvapilo jaká je to rychlovka.

    1. Když chceš rychlovku, tak to jenom ty noky. Než jsem upatlala knedlíky, tak jsem si poslechla celý album Joshua Tree od U2:o) Zabalit ty mrchy švestky do těsta dá trochu práce.

      1. Ve srovnání s kynutýma je to rychlovka :). Zrovna je vařím. Jen jsem do těsta přidala cukr (mix tohohle a původního receptu). Poslouchám Tata Bojs a taky dobrý!

  2. To budu muset taky vyzkoušet. Akorát musím ještě koupit tvaroh. A klidně to zkusím i s doporučenou hudbou. Album Joshua Tree od U2 mám narozdíl od tvarohu doma :-)

Napsat komentář: KaterinaC. Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *